Asset Publisher Asset Publisher

Back

Zasmakuj się w lesie

Zasmakuj się w lesie

„Zasmakuj się w lesie” pod takim hasłem w minioną niedzielę (27.08.2023) w ramach obchodów XVII Wojewódzkiego Dnia Pszczelarza w Olsztynku, Nadleśnictwo Olsztynek zorganizowało stoisko promujące żywność pochodzenia leśnego i marki Dobre z Lasu oraz pokaz kulinarny w wykonaniu znanego w całej Polsce z VI edycji programu telewizyjnego Hell’s Kitchen kucharza Jakuba Wolskiego.

Najlepszym sposobem na promocję darów lasu, dziczyzny czy miodów to możliwość ich degustacji, by samemu przekonać się o walorach smakowych tych produktów. Już wczesnym rankiem na podzamczu w Olsztynku stanął wielki kocioł, w którym Jakub Wolski podczas imprezy gotował gulasz z sarny. Do degustacji przygotowano i wydano aż 500 porcji tego wyśmienitego dania!  Atrakcji kulinarnych nie było końca. Na scenie w wykonaniu mistrza kuchni myśliwskiej odbył się pokaz live cooking, podczas którego przyrządzano hamburgery z dzika. Zorganizowano również konkurs w jedzeniu na czas wielkiego kilogramowego „dzikiego burgera”. Było naprawdę pysznie! o czym świadczyły liczne pochwały padające z ust uczestników imprezy.  Nawiązując do obchodzonego święta pszczelarzy na stoisku edukacyjnym Nadleśnictwa Olsztynek mówiliśmy o roli zapylaczy w ekosystemie leśnym, zorganizowaliśmy warsztaty robienia hoteli dla owadów a najmłodszym przygotowaliśmy gry i zabawy o tematyce przyrodniczo-leśnej.